Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Κάντε τον «Μάρτη» ένα trendy κόσμημα

Ήρθε ο Μάρτης με τα έθιμα και τις παραδόσεις του. Όλοι έχουμε φορέσει τον Μάρτη η αλλιώς Μαρτιά, ένα έθιμο που ίσως να προέρχεται από τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Σήμερα το έθιμο της Μαρτιάς, αν και κάπως ξεθωριασμένο στις συνήθειες του λαού - όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα έθιμα και παραδόσεις - ξεκινάει την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη. Οι γονείς φτιάχνουν ένα βραχιολάκι από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή και το δίνουν στα παιδιά για να το φορέσουν την επομένη. Το έθιμο λέει ότι ο «Μάρτης», δηλαδή το βραχιόλι προστατεύει τα παιδιά από τον Ανοιξιάτικο ήλιο.

Αν αναπολείτε το πρώτο σας εκείνο κόσμημα και θέλετε να ξανανιώσετε έστω για λίγο, το ευχάριστο αυτό συναίσθημα, ή να δημιουργήσετε την δικήσας μόδα, δείτε πως να φτιάξετε τον δικό σας Μάρτη – κόσμημα:

Παίρνετε μια άσπρη κλωστή και μια κόκκινη. Τις στρίβετε μεταξύ τους να ενωθούν και κάνετε έναν κόμπο στην άκρη της μιας μεριάς, αφήνοντας τη κλωστή να εξέχει περίπου 5 εκατοστά από τον κόμπο. Περάστε ένα στοιχείο που σας αρέσει όπως ένα σταυρουδάκι ή ματάκι και δυο χαντρούλες ανάμεσα στο στοιχείο. Κοιτάτε πως εφαρμόζει στον καρπό σας και κόβετε την άλλη άκρη αφήνοντας κάποιο περιθώριο 5 εκατοστών για να κάνετε τον κόμπο.

Το έθιμο λέει ότι θα πρέπει να βγάλετε τον «Μάρτη» στο τέλος του μήνα. Να τον αφήσετε πάνω σε μια τριανταφυλλιά όταν δείτε τα πρώτα χελιδόνια, ώστε να τον πάρουν και να τον χρησιμοποιήσουν στο χτίσιμο της φωλιάς τους.

Πατήστε εδώ για να με βάλετε στους κύκλους σας στο Google+
Jasmine Art, χειροποίητα κοσμήματα, Εβρου 11, Αιγάλεω | 6984475404 eshop χειροποίητα κοσμήματα