Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2010


Χτες παραβρέθηκα σε μια συνάντηση στην οποία μας μίλησε μια φιλόλογος για τις Απόκριες. Μου άρεσαν αυτά που άκουσα εκεί και έτσι σκέφθηκα να σας τα μεταφέρω, αν και λίγο πολύ όλοι θα τα έχετε ακούσει ή διαβάσει κάπου.


Το έθιμο της Αποκριάς υπάρχει από τα πολύ παλιά χρόνια και συνδέεται με την λατρεία του θεού Διονύσου, που ήταν γνωστός ως θεός του κρασιού, του κεφιού και της ξεγνοιασιάς. Στην Διονυσιακή λατρεία και ειδικά στα Ανθεστήρια, τις γιορτές προς τιμή του Διόνυσου, η συμπεριφορά των συμμετεχόντων ήταν προκλιτική με τολμηρές φράσεις και πράξεις. Οι γιορτές αυτές λάμβαναν χώρα τον Φεβρουάριο, τελευταίος μήνας του χειμώνα και αρχή της Άνοιξης. Σηματοδοτεί τη γονιμότητα της γης, αφού ο Διόνυσος, θεωρούνταν σύμβολο της ζωής που φεύγει το χειμώνα και αναγεννάται - επανέρχεται την Άνοιξη. Στις γιορτές αυτές, οι ανθρώποι μεταμφιέζονταν σε σάτυρους, φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους. Έκρυβαν την πραγματική τους ταυτότητα πίσω από τις μάσκες και αυτό τους επέτρεπε να εκφράζουν ελεύθερα τις ερωτικές σκέψεις τους και να χρησιμοποιούν φαλλικά σύμβολα.
Η λέξη Καρναβάλι προέρχεται από τις λατινικές λέξεις "carrus navalis" που σημαίνουν ναυτικό αμαξίδιο. Στα Ανθεστήρια ο Διόνυσος μεταφερόταν με τροχοφόρα πλοιάρια, ενώ στην Αιδηψό ο καρνάβαλος έρχεται στην πόλη από την θάλασσα, στοιχεία που πιθανώς δείχνουν τις ρίζες του εθίμου, από όπου προέρχεται το σημερινό Καρναβάλι.


Αργότερα στα χριστιανικά χρόνια η περίοδος αυτή, αλλά και οι γιορτές, ονομάστηκαν Αποκριά, επειδή οι χριστιανοί συνηθίζαν να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος (από+κρεω). Η περίοδος πριν την έναρξη της νηστείας της μεγάλης σαρακοστής, συνδέθηκε με την ελευθέρια της διασκέδασης και την γιορτάζουμε με διάφορες μεταμφιέσεις, πειράγματα, χορό στους δρόμους και κάθε είδους διασκέδαση. Το καρναβάλι είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε από τις δύσκολες καταστάσεις της εποχής, να ξεχάσουμε το άγχος της καθημερινότητας και να διασκεδάσουμε με την ψυχή μας.

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ



Υ.Σ. Στο κείμενο σας παρουσιάζω και μερικές χειροποίητες μάσκες που έφτιαξα από αλάβαστρο, δαντέλα, ζωγραφική και διάφορα φυσικά υλικά.